Blogger tarafından desteklenmektedir.
RSS

7 Adımda Kombucha

*Kesinlikle cam bir depolama alanı içinde yapıyoruz.
*Kombucha kültürü metal sevmiyor bu nedenle metalle temas ettirmiyoruz.
*Kombucha kültürü zararlı bakterilerden etkileniyor bu nedenle hijyene önem veriyoruz.
*Kimyasal temizlik malzemeleri de yine pek iyi değil kültür için , cam kavanozları organik bir temizleyiciyle temizleyin , ya da bunu yapamıyorsanız içini iyice durulayın.
*2 litre yapacaksanız 1 litre su kaynatın , 1 litre yapacaksanız yarım litre su kaynatın.
Çünkü soğumasını beklemek yerine üzerine soğuk su ilave edebilirsiniz. Doğal gaz tasarrufu için..
* Şekeri su ısınırken içine atın ki iyice erisin suya karışsın.Ya da üzerine su ilave edip ılıtmadan önce de şekeri ilave edip güzelce karıştırabilirsin. Çay hala sıcak olduğu için şeker karışacaktır zaten.
*Siyah çay ya da yeşil çayı 15 dakika kadar demlenmesi için bekletin.
*Klorlu ve kireçli sulardan pek hoşlanmıyormuş kombucha kültürü ama o kadarına katlanacak :D Ben çeşme suyu kullandım , suyu kaynatıyoruz neticede gözardı edilebilecek bir madde bence. Hazır satın suya karşıyım.Musluk sularımızın içilebilecek kalitede olması yasal bir haktır ve geri verilemez, veriyorsak da enayiyiz demektir bu. Yakında tuvalette bile damacana suyu kullandırtacaklar yoksa bu gidişle. İnsanların aklına nasıl organik gıda imkansız artık diye soktularsa, çeşme suları da içilemezmiş gibi bunu yerleştirmeye çalışıyorlar. Hayır kardeşim çeşme suları içilecek düzeyde arıtmaya tabi tutulması gerekiyor. Bu yasal bir zorunluluk ve bir haktır.Nerden nereye. Kombucha sen nelere kadirsin. Sen de çeşme suyu içecen kardeşim kaçarın yok.

*Üst yüzeyi dar olmayan geniş bir depolama alanı kullanırsanız daha iyi olur , ne kadar geniş o kadar iyi. Çünkü bildiğin hava alması gerekiyor bu yaratık kolonisinin.Ağzı dar bir şişede yaparsanız örneğin bebeğiniz minnacık olur ve gelişim süreci çok çok yavaş olur.

1lt için tarif :

1- 1/2 litre suyu bir tencereye koy
2- kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp 1 çorba kaşığı siyah çay koy , biraz karıştırıp 15 dakika demlenmeye bırak.
3-Güzelce süzüp kavanoza alıyoruz çayımızı.
4-Çay henüz sıcakken 1/2 su bardağı şeker koyup iyice karıştır.
5-Üzerine 1/2 litre su ilave edip ılınmasını sağlıyoruz.

6-Karışım hazır artık kombucha kültürümüzü karışıma ilave edebiliriz.
Bu karışım kombucha kültürümüzün yaşayıp çoğalıp üremesi için uygun yaşam koşulları sağlamak anlamına geliyor. Başlarda demleme sürenize göre çayınız koyu renkliyken zamanla rengi açılacak ve tadındaki şekerlilik de azalacaktır.Çünkü bildiğin yiyor bu kombucha kültürü şeker ve çayı. :D

7- En son olarak da 1lt için 1/2 bardak eski kombucha çayınızdan da ilave etmeyi unutmayın.

Bebeğin üst yüzeyde oluşup kalınlaşmasını izlemek  o kadar zevkli ki. Her gün mutlaka kontrol ediyorum. Bir de unutmadan kambucha kültürü karanlıktan da hoşlanıyormuş ama bu konu biraz şaibeli , havasız bir yere kapatıyım demeyin sakın. Hava da alması gerekiyor ve optimum sıcaklık 23 dereceymiş. Soğukta ne olur garibanlara henüz deneyimlemedim ama ben ne yaşıyorsam onlar da onu yaşayacak :D Kışın görücez bakalım.

Bir sonraki aşamada şeker yerine bal veya pekmez kullanılması , hangi oranlarda ne kadar koymak lazım vs. Çok koyarsam zararı olur mu ? Az koyarsam besinsizlikten ölmeye başlarlar mı bilmiyorum.Ama sanırım her ikisi de mümkün. 20 kişilik bir aileye 5 kişilik besin sağlarsanız 15i ölecektir.

Burdan hop şu konuya atlıyoruz. Anaç kombuchaya besin takviyesi yaparsanız üzerindeki siyah ve kahverengi lekeleri temizleyin bunlar büyük ihtimalle ölen kombucha kolonisinin zayıf halkaları. Bir de çay partiküllerini de topluyorlar altlarına belki de bu iyi birşeydir . Yoksa neden kendine çeksin ki. Çayı süzmek gerekli mi ? Bir sonraki aşama da bu olsun. Küçük bir kavanozda çayı süzmeden deneyeceğim.İçerken süzerim.

Birinci jenerasyonun hali şu durumda: Dipteki SCOBY kanatlanmaya başladı.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder